Öntés

A FÉMALK Zrt. fő tevékenysége a nyomásos alumíniumöntés. Ez az öntészetnek egy speciális ága, amelynek során a többször használatos – olykor bonyolult kialakítású, mozgó magokkal ellátott – öntő formába egy belövő dugattyú segítségével juttatjuk az olvadt fémet nagy sebességgel. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy öntéssel előállíthassunk nagy bonyolultságú, mérettartós termékeket.

Cégünk két telephelyen jelenleg több mint 42 db öntőgéppel rendelkezik, amelyek mérete a 250t záróerőtől az 1000t záróerőig terjed.  Ez a géppark folyamatosan bővül, ezzel együtt meg is újul. Az öntőgépek 95% úgynevezett öntőcella, amelyeken az öntés teljesen automatikusan történik, ezért a gépkezelő párhuzamosan más tevékenységet is végezhet, s ezért több időt tud a darabok ellenőrzésére fordítani. Így a gyártott termékek nagyobb minőségi ellenőrzésnek vannak alávetve.
A gyártásbiztonságot és a termékminőséget tovább növelve öntőcelláink öntési paraméterek figyelésével és rögzítésével vannak felszerelve.

Termékeink súlya 30g-os öntvénytől 4000g-os öntvényig terjed. Termékpalettánkat nagy részben futóműalkatrészek, motor- és váltótartók, elektronikai fedelek, klímakompresszor elemek, autóipari lámpatest-burkolatok és termosztát házak alkotják.

 

Olvasztás

Olvasztóművünkben túlnyomórészt öt féle alapanyaggal dolgozunk:

  • EN AB-46000 (AlSi9Cu3(Fe))
  • EN AB-44300 (AlSi12(Fe))
  • EN AB-47100 (AlSi12Cu1(Fe))
  • EN AB-51500 (AlMg5Si2Mn)
  • Silafont-36 (AlSi9MgMn)

Olvasztási kapacitásunkat a vevői megrendelések figyelembevételével folyamatosan bővítjük és korszerűsítjük.

Jelenleg majdnem 4.000 tonnát olvasztunk havonta.