Öntés

A FÉMALK Zrt. fő tevékenysége a nyomásos alumíniumöntés. Ez az öntészetnek egy speciális ága, amelynek során a többször használatos – olykor bonyolult kialakítású, mozgó magokkal ellátott – öntő formába egy belövő dugattyú segítségével juttatjuk az olvadt fémet nagy sebességgel. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy öntéssel előállíthassunk nagy bonyolultságú, mérettartós termékeket.

Cégünk két telephelyen jelenleg több mint 40 db öntőgéppel rendelkezik, amelyek mérete a 250 t záróerőtől az 1000 t záróerőig terjed.  Ez a géppark folyamatosan bővül, ezzel együtt meg is újul. Az öntőgépek 95% úgynevezett öntőcella, amelyeken az öntés teljesen automatikusan történik, ezért a gépkezelő párhuzamosan más tevékenységet is végezhet, s ezért több időt tud a darabok ellenőrzésére fordítani. Így a gyártott termékek nagyobb minőségi ellenőrzésnek vannak alávetve.
A gyártásbiztonságot és a termékminőséget tovább növelve öntőcelláink öntési paraméterek figyelésével és rögzítésével vannak felszerelve.

Termékeink súlya 30g-os öntvénytől 4000g-os öntvényig terjed. Termékpalettánkat nagy részben autóipari lámpatest-burkolatok, futóműalkatrészek, motor- és váltótartók, elektronikai fedelek, klímakompresszor elemek és termosztát házak alkotják.

 

Olvasztás

Olvasztóművünkben túlnyomórészt öt féle alapanyaggal dolgozunk:

  • EN AB-46000 (AlSi9Cu3(Fe))
  • EN AB-44300 (AlSi12(Fe))
  • EN AB-47100 (AlSi12Cu1(Fe))
  • EN AB-51500 (AlMg5Si2Mn)
  • Silafont-36 (AlSi9MgMn)

Olvasztási kapacitásunkat a vevői megrendelések figyelembevételével folyamatosan bővítjük és korszerűsítjük.

2017-ben az átlagos egy havi nettó megolvasztott alumínium tömege elérte a 1650 tonnát.