A Fémalk Zrt. fémmegmunkáló részlege a vevői igények bővülése miatt egyre több műveletet készít a késztermék előállításáig. A bonyolultabb öntvények és a szigorúbb minőségi elvárások miatt, a gyártóeszközök és a technológiák folyamatos bővítése nélkülözhetetlen. A versenyben maradás és a folyamatos fejlődés érdekében rengeteg fejlesztés került és kerül bevezetésre. Az alábbi tevékenységekkel foglalkozik a fémmegmunkáló részlegünk:

  • Menetes acélelemek bepréselése
  • Peremezés
  • Sorjátlanítás (koptatás, szemcseszórás)
  • CNC megmunkálás (marás, fúrás, menetfúrás, menetformázás, esztergálás)
  • Speciális célmegmunkálások
  • Helicoil-betét szerelés
  • Hőkezelés

A termékeink megmunkálásához, felületkezeléséhez, tisztításához az alábbi gépek állnak rendelkezésre 6 db CNC esztergagép, 14 db megmunkáló központ, 4 db alkatrészmosó, CNC fúró- és menetfúrógép, egyedi célgépek, egyedi gyártású présgépek, szemcseszórók, koptató berendezések.

 

Forgácsoló eljárások

A termékeink forgácsolását egyedi gyártású készülékek, tokmányok segítségével végezzük el. A megmunkálások optimalizálásához egyedi gyártású forgácsoló szerszámokat készíttetünk. A forgácsolt alkatrészek esetén a művelet meglétét vagy pontosságát sok esetben ellenőrző célberendezésekkel vizsgáljuk.

 

Szerelési és peremezési folyamatok

Az öntvényeinken egyre nagyobb számban szerelési műveleteket is készítünk, ilyen műveletek a peremezés, menetes acélelemek öntvénybe préselése, gumibetétek és meneterősítő betétek szerelése. A szerelési, peremezési műveleteknél törekszünk a magas szintű folyamatbiztonságra, ezért különböző ellenőrző berendezéseket (Poka Yoke kapuk) alkalmazunk a műveletek megfelelőségének vizsgálatára.

 

Felületkezelő eljárások

A termékeink felületét a vevői igények szerint kezeljük, erre a célra szemcseszórási, koptatási és sorjátlanítási műveleteket állnak rendelkezésre. A gépparkunkban egyaránt megtalálhatóak a nagy termelékenységű lineáris szemcseszórók és koptatók, illetve a kisebb termelékenységű, de nagyobb méretű darabok befogadására alkalmas, akasztós szemcseszóró berendezések is.

 

Prototípus gyártás

A Fémalk Zrt. megbízható partner a termékfejlesztésben is. Forgácsoló részlegünk több autó- és motoralkatrész kifejlesztésében tevékeny szerepet vállal. A termékfejlesztési osztállyal karöltve végezzük a mintagyártásokat, míg az alkatrész elnyeri végső formáját.