Augusztus 20. nekünk, magyaroknak egyszerre jelenti az ország jövőjét meghatározó döntéseket, a kijelölt célokért vívott harcokat és a nemzet megtartását szolgáló építő munkát – emelte ki Varga Mihály a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A nemzetgazdasági miniszter Áder János államfő megbízásából elismeréseket adott át az államigazgatás, a tudományos és a gazdasági élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó szakembereknek.

Szent István olyan hazát akart teremteni, amelyet magukénak éreznek a magyarok, és amely biztonságot nyújt számukra – hangsúlyozta Varga Mihály. Csak a lelkében erős nemzet építhet erős országot – tette hozzá a miniszter. Mint fogalmazott: ha meg kívánjuk őrizni hazánkat, nekünk is – ahogyan Szent István korában – meg kell hoznunk a döntéseket, meg kell vívnunk a magunk harcát, és el kell végeznünk az építő munkát. A történelmi józanság arra int bennünket, hogy vigyázzunk mindarra, amit elértünk, és tegyük ezt azért, mert ma is veszélyeknek vagyunk kitéve – jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a most elismerésben részesültek nemcsak munkájukkal, hanem személyes példaadásukkal is hozzájárulnak Magyarország előrejutásához. Leszögezte: olyan tevékenységeket díjaztunk a mai napon, amelyekre a jövőnket építhetjük, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy nemzetünk a későbbiekben is megállja a helyét.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést dr. Elek János, az Állami Számvevőszék főtitkára vehette át.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje elismerésben Benkovics Alajos, a Komárom-Esztergom Megyei Iparszövetség társadalmi elnöke és Kurucz Zsigmond, az Ipartestületek Országos Szövetségének örökös tiszteletbeli elnöke részesült.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, a Magyar Broilerszövetség elnöke, dr. Bársony Farkas, a General Electric Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Brumbauer József, a szombathelyi BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Karsai Béla, a székesfehérvári Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. tulajdonosa, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, dr. Madár Péter, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának címzetes egyetemi tanára, Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Novotni Lajos, a HAJDU Cégcsoport Igazgatóságának elnöke, dr. Sándor József, a Fémalk Zrt. tulajdonosa, dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Dél-dunántúli Területi Hivatalának volt igazgatója, Szatmári János, az Állami Számvevőszék projektvezetője, valamint dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben Becske Ödön, a Co-op Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt. logisztikai és koordinációs vezetője, Czerpán István atléta, tájékozódási futó, a Pécsi Vasutas Sportkör elnöke, a Sportszervezetek Országos Szövetségének alelnöke, Jagyutt Péter István mestercukrász, a balassagyarmati Jagyutt Cukrászat Kft. tulajdonosa, a Nógrád megyei Kézműves Kamara volt elnöke, Őri János, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Főosztályának bérpolitikai szakreferense,  Pálné Soltész Veronika, a miskolci Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. cégvezetője, Pap Lajos, a szolnoki Tisza-Coop Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, valamint Tóth Béla, a Gyermelyi Holding Zrt. és a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt. Igazgatóságának tagja részesült.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Hicsó György, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója vehette át Varga Mihálytól.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)