KMOP-1.1.4-11/A-2012-0021 - A Fémalk Zrt. versenyképességének javítása új, innovatív termékcsaládok kifejlesztésével a nemzetközi autóipar számára - Projektadatok, sajtóközlemények

KMOP-1.1.4-11/A-2012-0021

A Fémalk Zrt. versenyképességének javítása új, innovatív termékcsaládok kifejlesztésével a nemzetközi autóipar számára

FÉMALK ZRT.
1211 Budapest, Öntöde utca 2-12.

Projektadatok, sajtóközlemények


A Fémalk Zrt. jogelődjét magyar magánszemélyek alapították 1993-ban. Azóta az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő nyomásos alumíniumöntödévé vált. Árbevétele 2011-ben meghaladta a 10 milliárd forintot, alkalmazottaink száma pedig 320 fő felett volt.

 

Vállalatunk fő profilja a nyomásos alumíniumöntészet, amely mellett számos további feladat- és munkafázis (termék- és szerszámtervezés, modellezés, szerszámgyártás, az öntvények megmunkálása) elvégzésére is vállalkozik. A cég szinte kizárólag exportra termel. Leginkább német, svéd és osztrák autóipari beszállítókat lát el öntvényekkel (BASF, Bosch, Trelleborg, ZF, Delphi, Hella), valamint - 2011-től - közvetlen beszállítója lett a BMW-nek.

 

A növekvő vevői igények kielégítése végett a Fémalk Zrt a KMOP-1.1.4-11/A pályázati kiírás alapján igényelt, illetve nyert el 120 845 390 Ft vissza nem térítendő támogatást Európai Uniós forrásból. Vevőink igénye a cégünk felé, hogy az alkatrészek kialakítása során egyre nagyobb mértékben járuljunk hozzá a megrendelt termék hozzáadott értékének növeléséhez. Elvárás a termékek és a kapcsolódó gyártástechnológia fejlesztése kapcsán az átfutási idők csökkentése, a minőség és a termékjellemzők javítása, az alkatrész tömegének csökkentése, a gyártásbiztonság fokozása.

 

Mindezek érdekében cégünk a támogatási összeget egy olyan projekt keretében kívánja felhasználni, melynek célja, hogy 3 új kategóriával bővítsük termékeink kínálatát (8 db új klímakompresszor ház, 4 db új elektromos ház termékcsalád, 27 db új csillapító- és futóműelemház). A projekt magában foglalja a prototípusok tervezését, gyártását és tesztelését, mely tevékenységekhez 13 682 600 forint értékű szoftver, valamint 294 435 357 forint értékű berendezés vásárlását tervezzük.

A projekt révén új munkahelyeket tudunk létrehozni, bővítjük a tevékenységünk tudásbázisát, a növekvő vevői elégedettség pedig hozzájárul árbevételünk növekedéséhez.