Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/femalk/classes/rendszer/nyelvek.class.php on line 73
Fémalk ZRT. - nyomásos alumínium öntöde

Interjú a FÉMALK Zrt. első duális hallgatójával


Tóth Valentin - Interjú a FÉMALK Zrt. első duális hallgatójával Tóth Valentin Magyarkanizsáról érkezett hozzánk.
Középiskolás évei alatt számos szakmai versenyen vett részt kiemelkedő eredménnyel. 2013-tól a Kecskeméti Főiskola hallgatója gépészmérnöki szakon.Mit gondolsz milyen jellegű ismeretekkel gazdagodhatsz a Fémalk-nál eltöltött idő alatt?
Sokrétű tapasztalatot szerezhetek az alumínium öntészetről, mivel ezzel foglalkozik a cég. A présöntés folyamatáról, az olvasztásról, megmunkálásról, magáról az alkatrészgyártás folyamatáról.

Te vagy az első aki részt vesz a Fémalk Zrt.-Kecskeméti Főiskola duális képzésében. Milyen jellegű feladatokat hozott magával a program?
Jobb tanulmányi átlagot kell teljesítenem, és a főiskola mellett egy munkahelyen is helyt kell állnom, ez is plusz. Az egyetem részéről plusz elvárás nincs, a cég felé kell megfelelnem főleg, valamint önmagamnak is, hogy megfelelően tudjak teljesíteni.

Szerinted minek köszönhető, hogy sikerült bejutnod a programba?
A duális képzésre való jelentkezés mindenki számára elérhető. Fontos kérdés, hogy miért pont téged válasszon az adott cég. Én igyekeztem az addig elért eredményeimet, tapasztalataimat, erősségeimet kihangsúlyozni és megfelelően kommunikálni a meghallgatásokon. Úgy gondolom, hogy a bejutásban szerepet játszott, hogy középiskola alatt versenyeken vettem részt, illetve a tanulmányi átlagom is megfelelő volt, ahhoz, hogy tudjam tartani az elvárt szintet a főiskolán is.

Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel a duális hallgatónak?
Mindenképp szerettem volna dolgozni egyetem mellett, de úgy éreztem, hogy a képességeimnek egy hagyományos diákmunka nem lenne elegendő. Ezért olyan lehetőséget kerestem, ami érdeklődési körömnek és képességeimnek megfelelő. Ezek mellett pedig szakmai fejlődést, és jövedelmet is biztosít, mivel szerettem volna a szüleimet is tehermentesíteni.

Véleményed szerint milyen előnyökkel jár ha valaki duális hallgató?
Azt tartom a legnagyobb előnynek, hogy tapasztalunk, és tapasztalat útján többet tudunk tanulni, ez nagyon fontos számomra. Valamint a jövőben még előny lehet a program által szerzett kapcsolati tőke is, mivel a szakmában elismert emberekkel dolgozhatok együtt.

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik szintén tervezik, hogy részt kívánnak venni ebben a programban?
Azt tanácsolnám nekik, hogy érdemes belevágni, de mindenféleképpen olyan jelentkezzen, akit valóban érdekel ez a program, és aki elhatározza, hogy szeretné végigcsinálni ezt. Fontos a maximális elköteleződés a program mellett. Itt az a fontos, ha valaki jelentkezik, hogy mindenképpen gondolja végig, hogy mit ért el eddig, a kiválasztott cég milyen tulajdonságati fogja majd tudni hasznosítani, és főleg azokat emelje ki, foglakozzon azokkal többet.

Összefoglalásként, hogyan érzed magad itt a cégnél?
Nagyon jól érzem magam a FÉMALK-nál, biztonságban érzem magam, tetszik a szakmai környezet. Jó érzés, hogy olyanokról beszélünk, amikről hallottam vagy tanultam már korábban, például egy öntvény tervezésénél vagy egy modell felépítésénél mire kell figyelni. Ha úgy alakul szeretnék itt elhelyezkedni a jövőben.


FÉMALK ZRT. telefax: +36 1 4204 609
cím: H-1211 Budapest, Öntöde u. 2-12. e-mail: femalk@femalk.hu
telefon: +36 1 8150 900
+36 1 4204 608
web: www.femalk.hu